Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун

...
 Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун
Коментари Харесай

Тръмп към Ким: Вие сте великолепен лидер на страна с великолепно бъдеще

 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и севернокорейският водач Ким Чен-ун демонстрираха оптимизъм през днешния ден в Ханой при започване на втората им среща, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.
Двамата водачи първо си стиснаха ръцете пред американски и севернокорейски флагове в първокласния хотел " Метропол ".

 

" Мисля, че това ще бъде един триумф ", сподели Тръмп пред медиите. Той изрази вяра, че втората среща на върха сред Съединени американски щати и Северна Корея, фокусирана върху денуклеаризацията на режима в Пхенян, ще бъде " по-добра или еквивалентна на първата среща ", съобщи Франс прес.

 

" Мисля, че вашата страна има превъзходен стопански капацитет, той е необикновен и няма граници. Мисля, че вас ви чака превъзходно бъдеще, доколкото вие сте превъзходен водач. Искам да видя по какъв начин ще стане това и ние ще помогнем да се направи по този начин, че това да се случи ", сподели Тръмп, представен от ТАСС.

 

Ким пък съобщи, че е сигурен, че този път ще бъдат реализирани позитивни резултати, съобщи Франс прес.

 

" Напълно сигурен съм, че този път ще има огромни резултати, които ще бъдат приветствани от всички. Ще направя всичко по силите си, с цел да се случи това ", сподели Ким.

 

" Президентът Тръмп прояви геройство, взимайки присъединяване в тази среща на върха. Нашите страни със взаимни старания преодоляват недоверието и проблемите. Аз съм убеден, че срещата на върха ще донесе действителни резултати ", съобщи севернокорейският водач, представен от ТАСС.

 



 

Вашингтон изисква от Пхенян да се откаже от нуклеарния си боеприпас в подмяна на повдигане на глобите, само че никакъв съответен прогрес в тази тенденция не беше регистриран от първата среща на сред Тръмп и Ким през юни ми налата година в Сингапур до момента, отбелязва Франс прес.

 

Двамата водачи ще имат през днешния ден 20-минутен диалог на четири очи. Втората среща сред Тръмп и Ким се организира в хотел " Метропол " в Ханой.

 

" Ким Чен-ун и аз ще поставим огромни старания да договорим нещо за Денуклеаризацията, а по-късно да превърнем Северна Корея в Силна Икономика. Смятам, че Китай, Русия, Япония и Южна Корея ще са доста потребни! ", туитна по-рано Тръмп.

 

Срещата на четири очи сред двамата водачи продължи едвам 10 минути, при планувани 20, означават международните организации.

 


 
След това стартира публична вечеря, в която от американска страна участваха държавният секретар Майк Помпейо и началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвани, а от севернокорейска - заместник-председателят на Централен комитет на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол и министърът на външните работи И Йон-хо, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Има преводачи от двете страни, само че не участва Ким Йо-чен, сестра и непосредствен консултант на Ким Чен-ун. Вечерята продължи час и половина.

 

Белият дом не даде информация за " обществената вечеря ", минала при стеснен достъп за медиите. Утре Тръмп и Ким ще имат още срещи, преди президентът на Съединени американски щати да отпътува за родината си.

 

АП отбелязва, че Белият дом не е позволил четирима кореспонденти от печатни медии, в това число един от АП, да отразят началото на вечерята. Според организацията това е станало, откакто двама от тези кореспонденти са задавали въпроси на Тръмп при предходните прояви от срещата на върха.

 

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс популяризира изказване, в което се споделя, че заради " деликатното естество на срещите би трябвало ограничим до дребна група присъстващите за вечерята ". Преди това Сандърс бе споделила, че на вечерята няма да бъдат допускани кореспонденти. Но откакто фотографи обявиха, че няма да я отразяват без редакторско наличие, на мястото на събитието бяха позволени един публицист от печатна медия и един от радиостанция, заяви АП.

 

Историческата първа среща на върха сред Съединени американски щати и Северна Корея се състоя в Сингапур през юни предходната година.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР